Zgodnie z tytułem - teraz coś niemieckiego, ziemniaczanego, mega oktoberfestowego! Niemiecka sałatka ziemniaczana!
Kto próbował jej kiedyś w oryginale lub chociażby w wersji sprzedawanej w polskim Lidlu, wie o co chodzi. Pyszota. Oczywiście najlepiej wchodzi z dorodnym wurstem i dobrym browarem.
Czego potrzebujemy:
- 1,5 kg dobrych ziemniaków, najlepiej odmiany sałatkowej która tak łatwo się nie rozgotowuje,
- pół średniej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę,
- pół szklanki majonezu - im pyszniejszy tym lepiej :),
- pół szklanki jabłkowego octu winnego,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego - najlepiej coś dobrego, nie rafinowanego - może być dobry rzepakowy nierafinowany, może być ryżowy,
- 2 łyżeczki soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki.
- bierzemy duży garnek, wlewamy wodę i solimy ją i czekamy aż się zagotuje,
- kroimy ziemniaki w plasterki lub kawałki jakie nam najbardziej będą pasować,
- wrzucamy ziemniaki do gara i gotujemy 15 minut aż zmiękną,
- przerzucamy ugotowane ziemniaki do dużej miski, dajemy im chwilę odpocząć a potem dodajemy cebuli i trochę mieszamy, następnie znowu dajemy trochę odpocząć,
- w innej misce robimy sos: mieszamy majonez z olejem, octem, cukrem, solą i pieprzem oraz pietruszką - tak aby sos zrobił się jednorodny,
- gdy już nasze ziemniaki będą gotowe na zapodanie sosu, aplikujemy ten smakołyk i dobrze mieszamy w taki sposób aby nie rozwalić ziemniaków,
- sałatkę odkładamy w chłodne miejsce na godzinę aby smaki się przegryzły i aby jakiś lokalny pożeracz sałatek jej nie dopadł, zanim my ją dopadniemy.
zrobiłam dzisiaj z połowy porcji. trzymałam się przepisu jednak miałam tylko ocet winny z białego wina i po dodaniu ilości zgodnej z przepisem sos wyszedł tak mocny że aż buzie wykrzywialo. zrobilam nowy sos z o wiele mniejsza iloscia octu i dodalam troche smietany bo sos byl bardzo gesty (majonez winiary). wyszla pyszna! dzieki za przepis
OdpowiedzUsuń