Kolejny przepis "na wielki głód z tego co jest w domu" :)
Tym razem do dyspozycji były ziemniaczki, bekon, jaja, cebula, musztarda i trochę różnych przypraw oraz innych dodatków smakowych.
Nie jest to może szybki przepis ale nie jest też bardzo pracochłonny.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków (najlepiej dobrych do pieczenia),
- 200 - 300 g bekonu - tyle ile kto lubi,
- 3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 g posiekanej białej cebuli (najlepiej słodkiej),
- garść posiekanej natki pietruszki,
- łyżka musztardy (najlepiej Dijon),
- łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy,
- pół szklanki octu balsamicznego,
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie - pieczemy ziemniaki z bekonem:
- rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni - grzanie góra i dół bez termoobiegu,
- ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie mieszamy w misce z odrobiną z oliwek - tak aby były dobrze pokryte oliwą,
- bekon kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna),
- pokrojone w ćwiartki ziemniaki wrzucamy do brytfanki czy innego naczynia do pieczenia, pasującego do tego zadania, ewentualnie blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dorzucamy pokrojony w kostkę bekon, mieszamy i pieczemy przez ok. godzinę aż ziemniaki się upieką i będą miękkie w środku,
- pod koniec pieczenia - na ostatnie 5 - 10 minut możemy włączyć termoobieg.
Wykonanie - sos vinaigrette:
- w szczelnym pojemniku (np. zamykana wieczkiem plastikowa miska lub słoik z zakrętką) mieszamy ocet balsamiczny z oliwą z oliwek (obydwa po pół szklanki),
- dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę,
- dodajemy łyżkę musztardy dijon (lub podobnej),
- dodajemy łyżeczkę syropu klonowego lub z agawy,
- dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku,
- przyprawiamy solą i pieprzem do smaku,
- zamykamy pojemnik i dokładnie mieszamy,
- odstawiamy pojemnik aby odczekał jak najdłużej i aby smaki miały czas się połączyć - lepiej więc sos przygotować jeszcze przed rozpoczęciem pieczenia ziemniaków albo zaraz po tym fakcie.
Finał:
- gdy ziemniaki z bekonem już się upieką, wyciągamy je z piekarnika i pozwalamy ostygnąć aby były tylko lekko ciepłe i dały się dotknąć, a następnie przekładamy do miski,
- dodajemy pokrojone w kostkę
- dodajemy wymieszany sos sos vinaigrette, opisany w poprzednim kroku i mieszamy całość,
- posypujemy posiekaną natką pietruszki,
- podajemy!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz